DOLAR34,0131% 0.1
EURO37,6646% -0.03
STERLIN44,6278% -0.09
FRANG40,1958% -0.3
ALTIN2.727,50% -0,03
BITCOIN54.984,001.001

AHLAT’TA MÜZELER HAFTASI KUTLANDI

Yayınlanma Tarihi : Google News
AHLAT’TA MÜZELER HAFTASI KUTLANDI

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü düzenlenen programla kutlandı. Ahlat Müze Müdürlüğü’nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra bir konuşma yapan Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek, genel müze tarihçesi ve müze çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Dünya Kültür Mirasının Korunması ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (İCOM) tarafından tüm dünyada “ 18 Mayıs Müzeler Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyince Bu yıl için ana tema “Müzelerde Eğitim ve Araştırma” olarak belirlenmiştir. Ana tema spesifiğinde geçmişten günümüze Ülkemizde Müzecilik tarihi ve gelişimi hakkında konuşacağım. Ülkemizde ilk Müze, 1846 yılında Fethi Ahmet Paşa tarafından İstanbul’da harbiye ambarı olarak kullanılan Aya İrini Kilisesi’nde kurulmuştur. 1869 yılında Müzeye, Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adı verilerek, Müdürlüğüne Mekteb-i Sultani (Eski Galatasaray Lisesi) öğretmenlerinden Mr. Edward Goold (Mistır Edvırd Gold) getirilmiştir.  İmparatorluğun doğrudan eski eserle ilgili ilk düzenlemesi olan Asar-ı Atika Nizamnamesi (Eski Eserler Kanunu) 1869 yılında çıkarılmıştır.

Nizamname, Osmanlı topraklarında eski eser aramak isteyenlerin Maarif Nezaret’inden (Eğitim İşlerini Yürüten Bakanlık) izin alması koşulunu getirmiş, eski eserlerin yurt dışına çıkarılamayacağını, ancak yurt içinde satılabileceğini hükme bağlamıştır. 1872 yılında Müze-i Hümayun Müdürlüğüne Alman Dr. Philip Anton Dethier (Filip Anton Dethiya) atanmış, Dethier zamanında Aya İrini Kilisesi’nde bulunan eserler, Çinili Köşk’e taşınmıştır. 1874 yılında ikinci Asar-ı Atika Nizamnamesi yürürlüğe girmiştir. 1881 yılında Osman Hamdi Bey’in Müze Müdürlüğü’ne getirilmesiyle birlikte Türk müzeciliğinde yeni bir dönem başlamıştır. 1884 yılında Osman Hamdi Bey’in gayretleriyle çıkarılan yeni Asar-ı Atika Nizamnamesi ile eski eserlerin yurt dışına çıkarılması yasaklanmıştır. Osman Hamdi Bey, Çinili Köşkün Bahçesine bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni yaptırmış, onun döneminde Konya (1902) ve Bursa (1904) müzeleri kurulmuştur. Osmanlı coğrafyasında ilk bilimsel kazılara öncülük eden ve çağdaş müzecilik anlayışının şekillenmesinde önemli rol oynayan Osman Hamdi Bey’in, 1910 yılında vefatından sonra kardeşi Halil Ethem Bey Müdür olmuştur. Halil Ethem Bey, özellikle Anadolu Müzelerinin gelişmesine katkıda bulunmuş, Türk İslam Eserleri (1914) ve İstanbul Şark Eserleri Müzesi(1925) onun zamanında kurulmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaş’ından itibaren müzelere büyük ilgi göstermiş, birçok müzenin kurulmasını bizzat sağlamış gerçek anlamda Türk Müzeciliğinin temellerini atmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’nun birçok İlinde yeni müzeler açılmış ve mevcutlarının yeniden düzenlenmesiyle müzelerin ülke çapında yaygınlaşması sağlanmıştır. Yeni açılan müzelerin dışında, ülkemizdeki önemli mimari eserler müzeye çevrilmiştir. Cumhuriyet Dönemin ilk müze binası olan Ankara Etnografya Müzesi 1930 yılında ziyarete açılmıştır. 1960’lı yıllardan itibaren yeni müze binaların yapımına başlanmıştır. 1970’li ve 80’li yıllarda gösterilen özverili çalışmalar sonucu müze sayısı ve çeşitliliğinde artış göstermiştir. 1983 yılında yürürlüğe giren 2863 ayılı yasa ile özel müzelerin kurulmasına da olanak sağlanmıştır. Günümüzde aralarında Avrupa’da yılın müzesi ödülünü de kazanmış, Bakanlığımıza bağlı 214 müze ve düzenlenmiş 145 ören yeri olmak üzere toplamda 359 ünite ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş, birer eğitim ve bilim kurumu olarak hizmet vermesi sağlanmıştır. Sayıları gün geçtikçe artan müzelerimiz, artık sadece eserlerin sergilendiği, depolandığı soğuk mekânlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı; bilimsel yayınların yapıldığı ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları haline gelmiştir.

Bu bağlamda müzemiz; 10 binlerce öğrenciyi ağırlayarak öğrencilerimize, eser sevgisini ve koruma bilincini kazandırmak, geçmiş ve gelecek arasında sağlam bir bağ kurmak ve öğrencilerimizi arkeoloji bilimiyle tanıştırmak amacıyla birçok etkinlikler düzenlenmiş ve eğitimler verilmiştir. Bunun yanında müzemiz; onlarca lisans, yüksek lisans ve akademisyenlere kapılarını açmış envanterinde bulunan eserler üzerinde bilimsel araştırma yapma imkanını; yüzlerce öğrencinin de müzecilik faaliyetleri konusunda staj eğitimi almalarını sağlamıştır. Bu anlamda Müzemiz, ziyaretçileri ağırlamanın yanı sıra eğitim faaliyet alanı olarak da hizmet vermiş ve misyonunu sürdürecektir.” Dedi.

Ardından Ahlat’ın Kültürel miraslarının tanıtımı ile eski Ahlat şehri ve Selçuklu Meydan Mezarlığı kazı çalışmaları ile Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığında tespit edilen bazı hikayelerle ilgili sunumlar yapılarak, Malazgirt Zaferi adlı belgesel videosu izlenildi. Sonrasında ise müze içerisindeki sergi ve öğrencilere yönelik yapılan etkinlikler gezildi. Programa Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkan Vekili Sunullah Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Ömer Kartaler, bazı kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.