Van Gölü Aktivistleri Son Günlerde Van Gölü’nde Meydana Gelen Boğulmaların Önlenmesi ve Alınması Gereken Tedbirler İçin Ortak Çağrıda Bulundu.
Van Gölü Aktivistleri derneği Yönetim Kurulu aldığı kararları kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada, Çarpanak bölgesinde her yıl yaşanan boğulma vakalarında yeterli tedbirlerin alınmaması nedeniyle birçok kişinin canını yitirdiğini dile getiren Van Gölü Aktivistleri Yönetimi gerekli tedbirlerin alınması için acilen önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Bu yıl Van Gölü’ndeki birçok boğulma vakalarının gerçekleştiği Çarpanak Bölgesinde; Valilik Kaymakamlık ve Belediyelerin öncelikle Yasak Bölge’’ “Boyunuzu Geçebilir” “Çeken Akıntı” “Yüzme Bilmeden Denize Girmek Tehlikelidir” gibi uyarıcı ibareler içeren tabela sayılarının arttırması ve vatandaşa halkın yoğun olarak denize girdiği yerlerde bilgilendirme broşürlerinin dağıtılmasına dikkat çeken Van Gölü Aktivistleri Yönetimi, bununla birlikte idarelerin ivedilikle projeler uygulayarak hem bölgenin korunması hem de ihmalleri önleyecek proje ve tedbirler oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi.
Van Gölü Aktivistleri Yönetimi konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “ 3621 sayılı Kıyı Kanununda kıyıların, Devletin hüküm ve tasarrufu altında, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu belirtilmekte olup, kıyı sınırı olan 100 metre uzunluk içerisinde plaj, millet bahçesi, dinlenme ve seyirlik alan vb her türlü kamu yararı gören tesisin kurulabileceği belirtilmektedir.3194 sayılı İmar Kanununun 18 maddesi ise Düzenleme Ortaklık Payı(DOP) kapsamında vatandaşın yararına olmak koşuluyla arazilerin yüzde 45’ini kamu yararı için ÜCRETSİZ kullanabileceğini belirtmektedir. Kanun, bu arazilerin ÜCRETSİZ olarak belediyelerin hizmet ve kültürel tesis alanı, rekreasyon alanı vb her türlü kamu hizmeti için değerlendirilebileceğini vurguluyor.
Van Gölü Aktivistleri olarak ilimizin en güzel alanlarından biri olan Çarpanak Yarım Adasının ilgili kanunlar dahilinde Badem Ağaçları ve Aromatik Bitkilerle Süs Bahçelerine dönüştürülmesini, sahillerin vatandaşlarımıza dinlenme ve seyirlik alan olarak kazandırılmasını öneriyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesince var olan alanın DOP kapsamında yeniden düzenlenmesini, gerekirse Hazine ve devlet arazileriyle trampa yapılmak üzere daha fazla alanın dahi DOP alanına ilave edilerek bu problemin kökten çözülmesini tavsiye ediyoruz.” Bizlerde Bitlis Basını olarak Van Gölü Aktivistleri Yönetiminin bu çağrısına destek veriyor, gerekli önlemlerin alınmasını ivedilikle bekliyoruz. Gönül OLCAY