Yükseköğretim Kurumları Tercihlerinin Bitimine Sayılı Günler Kala Uzmanlar, Tercih Yapacak Adaylara Önemli Tavsiyelerde Bulunuyor.
YKS tercihleri 2 Ağustos’ta sona erecek. Tercihlerin bitimine sayılı günler kala uzmanlar, doğru tercih kullanılması yönünde adayları uyarıyor. Adayların yapmak istediği mesleği tercih etmelerinin önemli olduğunu belirten Psikolog Zümrüt Can Barut, tercihler yapılırken çevrenin etkisinde kalınmaması gerektiği uyarısında bulundu. Barut, “Tercih dönemleri zor süreçlerden geçiliyor. Genel olarak okuldaki hocalarla iletişime geçiyorsunuz, aileyle iletişime geçiyorsunuz, dışarda gördüğünüz bakkal amcalar ‘ne yaptın’ gibi sorular yönlendirebiliyor. Ayşe teyze, ‘işte benim kızım bu sınav sonucunu aldı, sizin kızınız ne sonuç aldı’ gibi birçok kıyaslanmalara maruz kalınabiliyorlar ve birçok insanların düşünceleriyle de karşı karşıya kalabiliyorlar. Şunu söylemek istiyorum ki sizden değerli hiçbir şey yok. Siz, sizi kaldırmadığınız müddetçe, kimse sizi kaldıramaz, buna gücü de yetmez. Sen, sana güç vermediğin müddetçe, hiç kimse sana güç veremez, buna verebilecek gücü de olmaz. Senden ricam insanlar konuşacaklarsa da sen dört dörtlük olsan da insanlar yine senin muhakkak olumsuz bir durumunu bulup konuşacaklar.” dedi.
Bir ömür yapabileceği mesleği tercih etmenin önemine değinen Barut, “Sadece kendinden emin bir şekilde ne istediğini bilmen, ben ne istiyorum, ne yapmak istiyorum, ileride ne meslek yapmak istiyorum? Hayatını sonuna kadar yaşayabileceği bir meslek yapacağını bilmen gerekiyor. Bunun içinde gerek ailen gerek arkadaşların gerekse de çevren geri planda kalıyor. Bakıldığı zaman işte Ayşe’nin kızı doktor olmuş Fatma’nın kızı avukat olmuş gibi birçok perspektifte geri bildirimler aldığını biliyorum. Ama şunu unutma, sen nerede mutluysan hangi mesleği yapmak istiyorsan onu yapman gerekiyor. Genel olarak bakıldığı zaman insanlar şu an maddi açıdan olanakları fazla olan meslekleri senin göz önünde serebiliyor. Fakat sen bunu yapmak istiyor musun? Asıl mevzu bu. Tabi ki ilerleyen zamanlarda maaşın yatacak, belli bir alışveriş yapacaksın, bunlardan doyum alacaksın ama ne yazık ki bu genel perspektifte bakıldığı zaman bir yere kadar seni mutlu edebilecek. Bir yerden sonra kendin olarak mutlu olabiliyor muyum ya da ben bu mesleği yapabiliyor muyum? Ona bakacaksın.” diye konuştu.
Adaylara tavsiyelerde bulunan Barut, şunları söyledi: “Senden ricam, sen mi istiyorsun. Önce ben ne yapmak istiyorum? Tabi ki bu sınav senin bilgini, eğitimini tamamen ölçmüyor. Sadece o anda sen bir sınava giriyorsun ve o sınavda yapılması gereken sorular var. Tabii ki yapılması gereken sorularla birlikte kaygı endişe korku gibi birçok duygu düşüncelerle de karşı karşıya geliyorsun. Bunlarla da mücadele edebilmek, bunlar ile de karşı karşıya kalabilmek asıl mevzu. Yani sınavda çok çalıştım ama yapamadım demek ki ben beceriksizim gibi kendini olumsuz yargılamaktan ziyade, bazen olmaması gerekiyordur, olmamasında da vardır bir hayır diye düşünebilirsin. Genel olarak bakıldığı zaman bazen insanlar çok çalışırlar, çok emek verirler ama yaşadıkları o olumsuz kaygı, düşünce, endişe, korku ve tehditler cümlelerle sınava girdikleri için ister istemez kendilerini o anda sınava odaklanmak yerine, o düşüncelerle de başa çıkmaya çalışıyorlar ve o yüzden de olumsuz etkilenebiliyorlar. Sen elinden geleni yaptın, fazlasını da yaptın ya da eksiğini de yaptın ama yolun sonu değil, dünyanın sonu değil, ilerleyen zamanlarda çok daha ilerisi için hayatında daha iyi şeyler yapabilirsin. Çünkü nefes aldıkça umut var, nefes aldıkça umut var olacaktır.”