Bitlis’in Yöresel Yemek Temsilcisi Erdem Haser: “Bitlis’in Yöresel Yemeklerini İlk Önce İçli Köfte Yaparak Tanıtmaya Başladık” Dedi.
Türkiye’de Bitlis’in yöresel yemeklerini tanıtan Erdem Haser, 12 yıldır İstanbul’da bu işler meşgul olduğunu ve yelpazeyi oldukça genişlettiklerini söyledi. Aslında mesleğinin tekstil üzerine olduğunu, ancak bazı nedenlerden dolayı tekstil işini bıraktığını ifade eden Haser, Bitlis’in yöresel yemeklerine ilk önce içli köfte yaparak başladığını kaydetti. Yöresel yemek işine giriş hikayesini kısaca anlatan Bitlis’in Erdem Haser, “İstanbul’da bir festival olacağını öğrendim. Yemek fikri hiç aklımda yoktu. Çevremdeki arkadaşlar bana yemek yapabilir misin? dediler.
Eve gelince eşime danıştım. Eşim yaparız dedi. Bizim akrabalar var Bitlis ‘te. Onları da aradık, danıştık. Sağ olsunlar onlarda geldiler. İlk içli köfteyle başladık. Bitlis tanıtım günlerine 12 bin tane köfte yaptık. Dört günlük olan festivalin üçüncü günü köftelerimiz bitti. Gelen giden köfte istedi. Eşime dedim ben bu yemek işini çok sevdim. Çok güzel bir iş. Hem memleketim adına hem de kültür yemeklerimiz adına bu işi eşimle beraber devam ettirdim. İlk bin 500 köfteyle başladığımız restoranımızda yelpazeyi genişlettik ve tam 12 yıldır İstanbul’da bu işle uğraşıyorum. Tüm gayretimle yemeklerimizi tanıtmaya devam ediyorum, ciddi manada yol kat ettik” dedi.
TV KANALLARINDA BİTLİS’İN YEMEKLERİNİ TANITIYORUZ
Şimdiye kadar 8 televizyon kanalına çıkarak Bitlis’in yöresel yemeklerini tanıttığını belirten Haser, şunları dile getirdi: “Televizyon kanallarına çıkıyoruz. Sanat camiasında olsun sosyal medyada olsun, festivallerde hiç durmadan işimize devam ediyoruz. Büryan hariç Bitlis’in 16 çeşit yöresel yemeğini İstanbul’daki restoranımızda çıkarıyoruz. İçli köfte, Soğanlı köfte, Glorik, Jağlı yumurta, çorti taplaması, çorti aşı, isi isi has dolması, katıklı dolma gibi bir çok yemeği sunuyoruz. Birde benim kendi patentim olan Bitlis hamburgeri olarak geçiyor, İstanbul’da bu yemeklere çok rağbet var. Bitlis’li müşterilerimizden tebrik alıyorum. ‘Annemizden sonra yediğimiz en lezzetli yemekler bu’ sözü beni çok mutlu ediyor.
Aynı zamanda yılda üç defa eşimle Bitlis’e geliyorum. Yöresel ürünler olan Jağ, peynir, şor balık, turşulukları toplu alıp götürüyorum. Memleketimizdeki esnafımıza da katkımız oluyor. Gastronomi alanında yemeklerimiz beşinci sıradadır. Vejeteryanlar için kültürel yemek menülerimiz vardır. Bunlardan biri çorti taplamasıdır. Şeker hastalığına iyi gelen yöresel yemeklerimiz tam birer şifa kaynağıdır. Fakat bazı memnun olmadığımız noktalar var festivallerde en azından stant parası olarak destek bekliyorum onun dışında kimseden bir beklentim yok. Eğer ben memleketim ve halkım adına bir şeyler yapıp uğraşıyorsam güzel işlere imza atıyorsak bu paraları bizden talep etmemeleri lazım ki bizde motive olup güzel hizmet getirelim.”
8 Ağustos Bitlis’in kurtuluşu günü dolayısıyla Bitlis’te bulunduğunu açıklayan Bitlis’in yöresel yemek temsilcisi Erdem Haser, “Bitlis’in kurtuluş günü dolayısıyla düzenlenen bazı etkinlikler çerçevesinde belirli yerlerin yemek işlerini aldık işimize devam ediyoruz. Hemşerilerimizi çok seviyorum Bitlis’e geldiğimde halk bana övgüler yağdırıyor ikramlarda bulunuyorlar buda benim için büyük mutluluktur. Elimden geldiğince memleketime hizmet etmeye devam edeceğim” dedi. GÖNÜL OLCAY