DOLAR34,0322% 0.15
EURO37,6925% 0.04
STERLIN44,6506% -0.04
FRANG40,2316% -0.21
ALTIN2.724,73% -0,13
BITCOIN54.897,991.101

PSİKOLOJİ NEDİR ?

Yayınlanma Tarihi : Google News
PSİKOLOJİ NEDİR ?

Uzman Klinik Psikolog

Nazlı Burcu Tüccaroğlu

Psikolojinin tanımıyla başlayalım. Psikoloji psyche=ruh logos=bilgi kelimelerinin birleşiminden oluşur. Psikoloji ruh bilimi demektir.

Psikoloji: İnsan zihnini ve davranışlarını bilimsel metotla inceleyen bir bilim dalıdır.

Psikolojinin amacı zihinsel süreçleri tanımlamak, neden ve nasıl oluştuklarını açıklamak, ilerde nasıl bir değişim- gelişim göstereceklerini öngörmek ve bu süreçleri kontrol etmektir.

Kökeni antik Yunan felsefesine dayanır, ancak modern psikolojinin tarihi 1879 da Alman psikolog Wilhelm Wundt, Leibzig üniversitesindeki laboratuvarı ile başlar.

Bu bilimsel bilgilerden sonra gündelik hayatta bana sıkça sorulan soruyla devam etmek istiyorum.

Psikoloji günlük hayatta ne işimize yarar.?

Psikoloji insan davranışını inceliyor, yani bizim insanlarla olan ilişkimizi düzenlemek için bu bilime ihtiyacımız var. İnsanları anlamak zorundayız. Çünkü insan toplumsal bir varlıktır, ve ilişki kurmak insan doğasının temelinde vardır. Ve ne yazık ki bu gerçekten kaçamayız

Örneğin; ağacın beslenmek için toprağa ihtiyacı varken, insanın beslenmek için diğer insanlara ihtiyacı vardır. Özellikle aile, yakın çevre…

BİZİ ÜZEN şeyler, yaşadığımız olaylar değil, DİĞER İNSANLARın bu olaylar karşısında YAPTIKLARI ya da YAPAMADIKLARI…

Mesela, hasta olduğumuzda hastalığımızdan ziyade, bizi terk eden eşe, destek olmayan anne- babaya, arayıp sormayan arkadaşlarımıza üzülürüz. Bu mutlu olduğumuz Anlar içinde geçerli. Duygularımızı paylaşmak için diğer insanlara her zaman ihtiyacımız vardır. İlişkilerimizin bu kadar kıymetli olduğu yerde bu ilişkilerde yol gösterici ya da destek olan meslek grubu var. Bu meslek grubuyla ilgili yazıyla sonra görüşmek üzere, kendinize şefkatle bakın.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.