Uzman Diyetisyen Neşe Çağdaş Danışman
“Yediğin şey ne ise sen de ona dönüşürsün” eski bir deyiştir ve hepimiz ne anlama geldiğini biliriz: Dengeli ve çeşitli beslenme, sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Stres ve uyku ile birlikte beslenme de vücudunuzun bağışıklığı ile ilişkili, önemli bir faktördür. Bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamin ve minerallerin temel kaynağı beslenmedir.
Grip mevsimi veya hastalık dönemlerinde, insanlar genellikle bağışıklığı artırdığına inanılan özel yiyecekler veya vitamin takviyelerine yöneliyor. C vitamini ve turunçgiller, tavuk çorbası ve ballı çay gibi yiyecekleri popüler örnekler arasında ilk sıralarda örnek göstermek mümkün. Ancak bağışıklık sistemimiz üzerinde birçok faktör etkili olup, sadece belirli bir gıda takviyesi veya besinden etkilenmiyor. Bununla birlikte, yeterli vitamin ve mineralden oluşan dengeli bir diyet, yeterli uyku, egzersiz ve düşük stres gibi sağlıklı yaşam tarzı faktörleri ile birlikte, vücudu enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya en etkili şekilde hazırlıyor. Bağışıklık sistemimizin nasıl çalıştığı ve bağışıklığı destekleyen besinleri birlikte inceleyelim: Bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin başında turunçgiller, kivi, zencefil, zerdeçal, sarımsak, brokoli, ıspanak, yoğurt ve kırmızı biber gelir. Bu listenin yanında bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin takviyeleri de söz konusudur.
BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLEYEN BİR DİYET VAR MI?
Çoğunlukla aşırı işlenmiş gıdalardan oluşan ve minimum düzeyde işlenmiş gıdalardan yoksun bir beslenme de olduğu gibi, çeşitliliği sınırlı ve besin ögeleri bakımından yeterli olmayan diyetler, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Ayrıca, rafine şeker ve kırmızı et bakımından yüksek bir diyetin de bağırsakta kronik iltihaplanma ve bununla bağlantılı olarak baskılanmış bağışıklığa neden olabileceği düşünülüyor.