Bitlis’in yöresel ayakkabısı olan Harik’in son ustası olarak mesleği geleceğe aktarmak için mücadele eden Haydar Yılmaz, halkoyunları ekipleri için ürettiği ancak son zamanlarda pazar bulamadığı hariklerin minyatürünü yaparak geleceğe aktarılması için çalışıyor. Bitlis ve yöresinde 600 yıllık bir geçmişe sahip, keçi kılından üretilen yöresel ayakkabı harik hem işçiliği hem de kullanım sahası olarak Pazar bulamayınca, Bitlis’te yaşayan son harik ustası Haydar Yılmaz’ın yaptığı minyatür hariklerle yaşatılmaya çalışılıyor. Açılan kurslarda alınan eğitimlerden sonra mesleği sürdürmeyen gençlere yeni bir iş sahası açmak ve mesleği geleceğe aktarmak için çalışan Haydar Yılmaz, pazar bulamadığı ayakkabının minyatürlerini üreterek, bir çok kurum aracılığıyla hediyelik olarak satıyor.
Bitlis’te 27 yıldır Harik sanatı ile uğraşan Haydar Yılmaz, ürettiği büyük boy Hariklere alternatif olarak süs eşyası ve hediyelik mini Harik üretimi yapıyor. Yıllardır tek başına bu sanatı yaşatmak için büyük mücadele veren Yılmaz, 600 yıllık bir sanatın bitmemesi için alternatif üretimlere yöneldi. Bitlis’in önemli el sanatlarından biri olan, keçi kılı ve kendir hammaddesinden yapılan, yöre halkının yüzyıllardır ayakkabı olarak kullandığı, yazları serin, kışları sıcak tutan ‘Harik’ in yaşayan son ustası Yılmaz, sanatını yaşatmak ve tanıtmak için de ayrıca mücadele veriyor. Bazı kurumların kısmi desteği dışında sanatını yaşatmak için destek bulamadığını belirten Yılmaz, 25 yıldır zor şartlarda üretimini yaptığı Harik sanatına sahip çıkılması için herkese çağrı yapıyor.
Yılmaz, minyatür olarak ürettiği hariklerin daha çok ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Yöre halkının 600 yıl boyunca bu ayakkabıyı kullandığı rivayet edilir. Genelde biz bunları halk oyunları ekiplerine veya ayağında romatizma rahatsızlığı bulunanlar için yapıyoruz. Tabi Harik piyasası olan bir ürün değil. Tüm geleneksel el sanatlarında olduğu gibi Pazar sorunu yaşıyor. Bu Pazar sorununu açmak içi farklı metotlar denedik. Bunlardan biride mini Harik üretimi oldu. Bu mini Harikler süs amaçlı yapılıyor.
Piyasası daha uygun oluyor çünkü gelen turistler kullanım amacı büyüklere göre daha fazla olduğu için bunu tercih ediyorlar. Bitlis’teki kurum ve kuruluşlar gelen misafirlerine mini Harik’i veriyorlar sağ olsunlar bu konuda bizlere destek oluyorlar. Amacımız bu sanatı ayakta tutmak yaşatmak çünkü Bitlis’e özgü bir sanattır. Genç nesillere aktarabilmek için zaman zaman Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurslar açıyoruz. Kursiyerlerimiz geliyorlar öğreniyorlar tabi devam ettirme konusunda fazla bir rağbet olmasa da yine de kurslarımızı açıyoruz. Mini Harik’in piyasasını oluşturursak atölyemizde en azından 10-15 kişi istihdam edebiliriz.” VAHİT OLCAY